Ny nationalpark i Tanzania skal sikre truet skovområde

Skrevet d. 7/3-2018

Magombera-skovens sjældne planter og dyreliv

Tanzanias Magombera-skov er kendt for dens varierede landskab, der strækker sig fra tropisk regnskov og åbne græssletter til floder og bjerge, som alt sammen er hjemsted for sjælden og endemisk flora og fauna. Med en beliggenhed mellem Selous Game Reserve og Udzungwa-regnskoven er Magombera en vigtig ressource for områdets dyre- og planteliv. Indtil nu har flere sjældne abearter og kamæleoner i området været truet, men efter at myndighederne i Tanzania har meldt ud, at området skal fredes som nationalpark, er abernes fremtid sikret. Den nye nationalpark kommer til at gå under navnet Magombera Nature Reserve, og naturfredningen har længe været efterspurgt. Ulovlig træfældning og krybskytteri har presset det unikke område helt ud til grænsen, og selvom man siden 1970’erne har været bekendt med truslen af det unikke naturområde, har det ikke været muligt at frede området før nu. Dette skyldes primært, at store dele af skoven tidligere var ejet af en sukkerproducent, som skulle vise sig at være svær at opkøbe land fra. Sidste år lykkedes det dog i et samarbejde mellem flere partnere, herunder den lokale ”Tanzania Forest Conservation Group” (TFCG), at samle nok penge sammen til at opkøbe området. Økonomisk kapital var dog ikke den eneste udfordring i fredningen af området.

 

Fredningsprojekt i samarbejde med lokale

Lokale landsbyer er nemlig afhængige af områdets ressourcer for at kunne klare sig, og derfor har man i fredningsprocessen i nært samråd med lokale sørget for, at de lokale har kunnet få træ og lignende produkter fra andre områder. Samtidig er det planen, at den nye nationalpark skal tiltrække turister mod betaling, hvoraf nogle af pengene skal gå direkte til de lokale landsbyer. Normalvis kan beskyttelsen af naturområder resultere i gnidninger med lokalbefolkningen, som mange steder er dybt afhængige af at udnytte naturens ressourcer. Det har derfor været en udfordring at gøre området bæredygtigt, så bevaringen er i harmoni med lokalsamfundet. Nu er fundamentet for et bevaringsværdigt område dog lagt, og jo flere besøg skoven får, des mere øges indtægten til lokalsamfundet og skovforvaltningen. Forhåbningen er naturligvis, at der kan genereres nok indtægter til at sikre en bæredygtig fremtid for Magombera Nature Reserve på lang sigt.

Vil du udforske Tanzanias nye nationalpark og alle de andre spændende naturoplevelser, landet byder på? Så tag et kig på vores udvalg af rejser til et af Afrikas bedste safarilande.

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m