5 ting du ikke vidste om “the big five”
Skrevet d. 4/12-2018
Hvor stammer udtrykket fra?
”The Big Five” er en af de mest efterspurgte oplevelser på en safari i Afrika, og langt de fleste safarigæster vil gerne kunne krydse alle fem af listen inden rejsen når sin ende. The Big Five dækker over elefanten, bøflen, løven, leoparden og næsehornet. Inden du får lov til at lære de fem dyr bedre at kende, kommer her først en forklaring på begrebets betydning. For hvorfor er det lige præcis disse fem dyr, som bliver kaldt de fem store? Betegnelsen er historisk og stammer fra storvildtjagt. The Big Five er derfor de fem dyr, man engang anså for at være de sværeste at nedlægge og det krævede en modig jæger med snilde. I dag nøjes de fleste safarigæster med at skyde dyrene gennem kameralinsen, hvilket leder til masser af fantastiske fotos. Her får du en oversigt over 5 ting du (måske) ikke vidste i forvejen om de famøse fem store.
1) Løvens brøl kan høres op til 8 kilometer væk
Jep, den er god nok. Det giver løverne mulighed for at kommunikere med hinanden over meget lange distancer. Det betyder dog ikke, at der ustandseligt er løvebrøl på den afrikanske savanne, for det er ganske få timer om dagen løverne er vågne. Faktisk bruger en løve størstedelen af sin dag på at sove, og de fleste hanløver hviler op mod 18 til 20 timer i døgnet. Hunløverne kan dog ”nøjes” med 15 til 18 timer.
2) Elefanten har opfundet sin helt egen solcreme
Det er nok ikke en solcreme, der ville klare sig særlig godt på markedet, for elefanten dækker sig i støv og mudder. Dette fungerer som en form for tør sollotion, der til trods for at den ikke lyder særlig lækker faktisk fungerer ganske godt for elefanten. Andre dyr søger tilflugt fra solens skarpe stråler i skyggen, men denne mulighed har elefanten ikke på grund af sin størrelse. Elefantens hjemmelavede solcreme er det, man kalder en 2-i-1’er, for den sørger samtidig for at holde insekterne væk fra deres hud. Selvom en elefants hud er tyk, kan dyret nemlig stadig mærke de små insekter hygge sig på ryggen.
3) Næsehornets horn vokser ud igen og igen
Dette skyldes, at hornet ikke sidder fast i næsehornets kranium. Skulle det ske at næsehornet mister sit horn, vokser det altså med tiden ud igen. Og det er ikke utænkeligt at næsehornet selvforskyldt kunne komme til at knække hornet af, for dyret har et meget dårligt syn og kommer af og til i karambolage med sten og træer i farten. Faktisk navigerer næsehornet primært på hørelsen og lugtesansen som til gengæld er ganske forrygende.
4) Leoparden kan slæbe et bytte på sin egen kropsvægt x 3
Og så kan den ovenikøbet også bære byttet op i træer på op til 6 meter i højden! Leoparder er ekstremt gode til at klatre i træer, og de bærer ofte deres bytte med derop for at løverne ikke stjæler det. En fantastisk måde at få madro på for den stærke og hurtige leopard.
5) Bøflen er et perfekt bytte for løven
Men det er ikke helt uden konsekvenser for løven, for bøflerne går gerne til modangreb med deres store og spidse horn. Det kan derfor være forbundet med livsfare for løverne at jage en bøffel. Det er nemlig før blevet observeret at en gruppe bøfler har dræbt en løve for at redde en fra flokken.