10 gode råd til planlægning af safari i Afrika!
Fordi der er forskel på safarirejser...
Hvis du overvejer at tage på safarirejse til Afrika kan du godt begynde at glæde dig! Men der er flere ting du skal overveje hvis du vil have mest muligt ud af din safari. Vi har samlet 10 gode råd til dig som overvejer en safarirejse til Afrika!
1. Skal jeg bruge rejsebureau eller planlægge rejsen på egen hånd?
Der kan være penge at spare, hvis du planlægger din egen rejse uden om rejsebureauerne. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke har nogen at henvende dig til, såfremt der opstår problemer undervejs.
Når du rejser på egen hånd er du heller ikke dækket af rejsegarantifondens lov om pakkerejser. Hvis et fly bliver forsinket vil et rejsebureau kunne hjælpe dig med at komme videre – hvis du rejser på egen hånd skal du selv klare det. Samtidig vil et mistet forbindelsesfly være dit eget problem.
Besparelsen ved at arrangere rejsen selv er dog som oftest markant lavere end de fleste forventer. Det hænger sammen med, at mange rejsebureauer har lavet provisionsaftaler med deres samarbejdspartnere i Afrika – og derfor kan købe indkvartering eksempelvis 15 % billigere end private kunder kan, og det er primært her rejsebureauets indtjening ligger.
Vær opmærksom på:
Der er en risiko og en del arbejde forbundet med at arrangere rejsen selv. Gør op med dig selv om det er det værd.
2. Hvor skal jeg tage på Safari? Hvilket safariland er bedst?
Valg af land kan være afgørende for hvilken safarioplevelse du får med hjem. Hvert land har sine helt egne kvaliteter og sine unikke fordele som safariland. Det bedste du kan gøre er derfor at overveje hvad du ønsker at få ud af din safarioplevelse og så vælge det safariland der bedst matcher dine behov. Et kvalificeret rejsebureau med speciale i safarirejser kan hjælpe dig med at tage beslutningen.
3. Hvordan vil du overnatte i Afrika?
I Afrika findes der et hav af forskellige indkvarteringsmuligheder. Hvordan netop du vil overnatte, afhænger derfor af dine personlige præferencer og dit budget.
Telt:
Du kan eksempelvis bo primitivt i telt (to personers kuppeltelt af god kanvas kvalitet) midt i bushen. Dette kan organiseres af et safariselskab, der i øvrigt kan stå for mad over bålet, og en vaskebalje med varmt vand fra kedlen når du står tidligt op fra en nat på rullemadras. Kaffen smager stadig fantastisk, selvom den serveres i blikkop.
Tented Camps:
Er man til meget mere komfort så er Afrikas tented camps noget af det ypperste når det gælder safarioplevelser. Teltene man bor i har ofte en fantastisk beliggenhed og teltene i disse camps, er kæmpe store (som små sommerhuse), rummelige, luftige og med mulighed for at åbne op ud til, mens det indsyede insektsikrede net holder insekterne ude. Teltene har ensuite badeværelse, med toilet og varmt vand i bruseren. De har privat terrasse, og oftest med god udsigt til savannen/bushen. Til enhver tented camp hører stort fælles spiseareal (restaurant), bar, og udsigtsterrasse.
Lodges:
Der findes også lodges, nogle af de større minder mere om et 1 eller 2 etages hotel, hvor værelserne ligger side om side, andre har deres hytter spredt i området. Der er lodges både inde og udenfor nationalparkerne / reservaterne. Omend det er dyrere, er der noget særligt ved at bo midt inde i nationalparkerne, hvor nattens stilhed kun brydes af lyden af vilde dyr helt tæt på.
Vær opmærksom på:
At være på safari handler om at komme ud i naturen. Mange udbyder lodges som ligger lige udenfor nationalparken, hvilket giver en billigere pris. Du bør være opmærksom på hvor langt væk din lodge ligger fra nationalparken du skal besøge (spørg din safariarrangør!), for ikke at bruge for meget tid på transport.
Du skal derfor på forhånd gøre dig klart hvilken komfort du ønsker, og hvad rammerne for dit budget er når du skal vælge indkvartering.
4. Der er forskel på flyafgange.
For at presse prisen på rejsen tilbyder mange rejsebureauer flyruter med lang ventetid i forbindelseslufthavnen og med ankomst til Afrika på skæve tidspunkter. Husk på at ventetid i lufthavnen som udgangspunkt altid er på bekostning af tid i safaribilerne. Du skal derfor gøre op med dig selv om du er villig til at ankomme træt efter en lang rejse til din første dag i Afrika, for blot at spare 500 kroner på en flybillet – og samtidig måske have mindre safaritid. Spørg derfor ind til rejsetiden, mellemlandinger og ankomsttidspunktet – og stil krav!
Vær opmærksom på:
En flybillet er ikke bare en flybillet. Nogle afgange giver en meget mere helstøbt safarirejse men koster ofte lidt ekstra.
5. Jeg vil gerne på safari et andet sted end alle de andre turister
Der er nogle nationalparker som er blevet verdenskendte. Der ringer eksempelvis en klokke hos de fleste ved navne som som ”Kruger”, ”Masai Mara” og ”Serengeti”. Det er der selvfølgelig en god grund til – det er alle fantastiske steder at tage på safari! Men rundt omkring i Afrika findes der også safriområder der sagtens kan måle sig med disse - dog ofte til en lidt højere pris. Hvis du er interesseret i at bryde ud af flokken og komme steder hen hvor der er et mindre antal andre safarigæster så tag en snak med din safariarrangør om dine ønsker.
Vær opmærksom på:
At der i nogle perioder kan være mange turister på de mest populære destinationer i Afrika
6. Betyder beliggenhed noget for safari?
Hvis du før har været på badeferie, ved du sikkert allerede, at det kan gøre en verden til forskel, om man bor ved siden af stranden, eller om man hver dag skal køre 20 km. På samme måde kan din safarioplevelse variere meget alt efter hvor tæt du bor på parkerne. Mange rejsebureauer anvender de billigste indkvarteringsmuligheder, som ofte er dem, der ligger længst væk fra parkerne. Her kan du regne med at skulle køre i op til en time hver vej for at opleve dyrene. Omvendt findes der også lodges, der er placeret midt i nationalparkerne, således at dyrene bogstavelig talt går rundt i din baghave. Det er selvfølgelig noget man betaler lidt ekstra for, men samtidig giver det også en helt anden oplevelse og man spilder ikke dyrebar safaritid på transport.
Vær opmærksom på:
Hvor langt du skal køre for at komme til safariområderne. Køretiden bliver altid trukket fra safaritiden
7. Tæl antallet af hele safaridage!
Rejsebureauer angiver oftest rejsens længde i antal dage, med rejsedagene inkluderet. Du skal være opmærksom på hvor mange nætter du tilbringer på destinationen. I nogle dag-til-dag programmer går næsten en hel dag hver vej på at rejse fra lufthavnen og til jeres indkvartering i safariområdet. Dette får nogle gange en rejse til at syne længere end den i virkeligheden er. Oftest er det at foretrække en rejse der er lidt kortere hvis den så til gengæld har mindre rejsetid og flere safaridage.
Vær opmærksom på:
Tæl op hvor mange hele safaridage en rejse inkluderer.
8. Hegn og nationalparker
Der er ekstremt stor forskel på, hvordan en safarioplevelse er alt efter hvor der køres game drives. Flere safariarrangører sender deres gæster til lodges i private reservater som har deres egen private indhegning og deres egne dyr, mens andre sender jer på gamedrives i de store nationalparker. Ved små indhegninger kan det være nemt at spotte dyrene (mange af hegnene er ikke ret store). Der er stor forskel på de private reservater. Nogle er meget store, og vildtet bliver forvaltet så oplevelserne af dyrene er optimale. Andre er simpelthen for små, og mangler vigtige arter- eksempelvis elefanter eller løver. Typisk vil safari i private hegn være markant billigere end hegn i de store safariområder, men der er også nogle, der er væsentligt dyrere. De dyrere safariområder råder typisk over et større område, med en større artsvarietet, med de famøse Big Five, og dermed stor succes med at fremvise alle dyr i deres naturlige omgivelser – Det betyder tilfredse gæster - selv med et begrænset antal dage til at opleve så meget som muligt.
Vær opmærksom på:
At der ved game drives i private hegn (særligt små hegn) ofte vil blive gået på kompromis med den ”ægte” safarioplevelse – hvis altså det sammenlignes med de store savanner og nationalparker. Vær kritisk og spørg din safariarrangør om safarien foregår i hegn eller ej, hvilke vildt arter de har (eller ikke har), samt hvor stort det hegnede område er.
9. Malaria og andre sygdomme
Når du rejser i Afrika, er det vigtigt, at du er opmærksom på de sygdomme, som findes i landet.
Sørg også for at konsultere din læge i god tid, hvis du skal vaccineres mod sygdomme såsom difteri, gul feber, hepatitis A og B, og stivkrampe. Nogle af disse vaccinationer skal gives i op til to uger før, for at opnå den fulde dækning.
Malaria skal tages alvorligt og rejser man til et malariaområde tilrådes det at tage forebyggende tabletter. Der er områder og årstider, hvor ricisien er højere end andre. Det anbefales dog altid, at I inden afrejse konsulterer egen læge og følger dennes vejledning samt anvender en god myggebalsam som f.eks. Autan, eller køber den lokale myggebalsam på destinationen (den er ofte skrappere end hvad man kan købe i Danmark – der er en grund til at man ikke kan købe dem i Danmark, men for en uge eller to, så brug hellere noget kraftigere mod de stikkende insekter). Malaria bliver kun transmitteret af en hun myg, der selv er smittet er malariaparasitten. Disse myg er aktive i mørket, det er derfor især om aftenen og de tidlige morgentimer at man skal være påpasselig og dække kroppen til med lange ærmer og løse bukser.
Vær opmærksom på:
Konsulter altid din egen læge i god tid inden du tager afsted.
10. Valg af safariarrangør
Hvis du vælger at bruge et rejsebureau i stedet for at arrangere turen selv, så vær kritisk! Som ovenstående 9 punkter demonstrerer er der en lang række steder hvormed man nemt kan ”skære et par hjørner” for at komme billigere af sted på safari. Nogle rejsebureauer tilbyder pakkerejser hvor prisen er i fokus, men andre tager en højere pris for at skræddersy din rejse lige som du vil ha’ den.
Vær opmærksom på:
Gør op med dig selv hvad rammerne for dit budget er, og stil krav til din safariarrangør da der er stor forskel!
Vil du være sikker på ærlig rådgivning omkring safari? Kontakt Safari Eksperten