Safari og malaria i Afrika

Skrevet d. 20/9-2018, opdateret 17/07-2023

Hvad er malaria og hvad skal jeg være opmærksom på?

Der er lidt praktiske ting der skal ordnes, inden du tager på en safarirejse til Afrika – dog er det ikke lige så omfattende, som det først kan lyde. Vi anbefaler først og fremmest altid at reducere risikoen ved malaria, når du skal på safari. Malaria er en febersygdom, hvor du har nogle af de samme symptomer som ved en influenza. Selvom sygdommen i mange år har været frygtet af de fleste, bør det bestemt ikke afholde dig fra at rejse på safari til malariaramte lande i Afrika. Tag dine forholdsregler inden afrejse og forhør dig hos din rejsekonsulent, hvordan forholdene er på den ønskede destination. Sørg altid for at konsultere din egen læge inden afrejse, så du kan få anvist en passende slags malariamedicin. I og med at malariamedicin ikke er helt billig, har nogen tendens til at overtage overskydende piller fra tidligere rejsende, men dette anbefales bestemt ikke. Vi henviser til at købe medicinen på et autoriseret apotek med en læges recept, så du er helt sikker på indholdet af medicinen. Med disse forholdsregler hjemmefra, er du bedre rustet til at rejse til et safariland med malaria – men der er også en del ting du kan gøre, mens du er i Afrika.

 

Safari i et land med malaria

Selvom du hjemmefra har købt medicin, er det stadig en god idé at købe en myggespray lokalt. De fleste myggearter i Afrika er mere aggressive end dem, vi kender i Danmark, så ved at købe sprayen lokalt, får du noget der virkelig dur. Det er en god idé at bruge myggesprayen både på huden og på dit tøj, så du på den måde i højere grad afskrækker myggene. Ifør dig også gerne lange ærmer og bukser om aftenen. Selvom der på langt de fleste indkvarteringssteder er myggenet, er det en god idé lige at sikre sig dette inden mørket falder på. Et myggenet rundt om sengen er nemlig lidt af et must om natten. Hvis du holder dig efter disse rimelig overskuelige og fornuftige råd, vil risikoen for at blive smittet med malaria være ganske minimal. Men hold hellere altid øje med influenzalignende symptomer og hovedpine også efter du er kommet hjem. Såfremt du mærker noget, skal du ikke tøve med at kontakte din læge og oplyse, at du har været i et land med malaria.

 

Kan gravide rejse til et land med malaria?

Det frarådes at rejse til et land med malaria hvis du er gravid. Dette skyldes flere ting. Særligt er grunden, at malariamidler ikke kan bruges til gravide, og derfor kan der ikke forebygges lige så godt mod malaria, mens behandlingen af malaria heller ikke er ligeså optimal. Det betyder dog ikke, at man ikke kan tage på safari allivevel. Blandt andet er det sydligste Sydafrika generelt fri for malaria, og her finder man en del let tilgængelige private reservater. Safarioplevelserne behøver man altså ikke gå på kompromis med. Små børn kan tilgengæld godt tage malariapiller. De er blevet optimeret til en sådan grad at børn, både store og små, er godt beskyttet. Læs også vores gode råd til forebyggelse af malaria.