Den bæredygtige, økologiske farm i Afrika

Skrevet d. 30.10-2020

el-karama-lodge

Bondegårdsferie og safarioplevelser med respekt for naturen

Afsidesliggende midt i den betagende kenyanske natur finder man den charmerende lille Lodge, El Karama. El Karama Lodge er drevet af Murray og Sophie Grant, der selv byggede den i år 2006 med hjælp fra lokale håndværkere og med lokale og naturlige materialer. Filosofien hos El Karama Lodge er at lave det mindst mulige aftryk på deres omgivelser - både i den lokale natur, men også i det helt store billede med minimal Co2 udledning. Som de selv siger ”Vi passer på denne specielle del af Afrika for dig, for dyrene, for lokalbefolkningen og for fremtidige generationer”

Et af de tiltag, som familien Grant har gjort for at leve efter denne filosofi, er at anlægge deres økologiske Shamba, der betyder mark.
I denne køkkenhave dyrker de alle de frugter og grøntsager, som de bruger i madlavningen på lodgen. Af og til er de dog nødt til at købe ekstra afgrøder som løg og kartofler, da der kan blive brugt flere i lodgen, end de selv kan producere. Til alt held kan de købe det af naboer og lokale leverandører, så det ikke skal fragtes.

Sol er der heldigvis aldrig mangel på i sådan en afrikansk farm, men derimod kan vandmængderne jo være knappe af og til. Denne udfordring løses ved at lodgen har mulighed for at opbevare til op til 1,5 millioner liter vand. De sørger for nøje at afmåle hvor meget vand, der bruges hver dag for at mindske vandspil.
Der er installeret et drypvandingssystem i køkkenhaven, og det vand, der bruges til at skylle malkestalden ren med, bliver herefter brugt i deres shamba som gødning. Alt bliver brugt og intet går til spilde i denne bæredygtige lille selvforsynende lodge – selv drikkeglassene er gamle vinflasker, der er skåret over og slebet, så det ikke skærer

el-karama-køkkenhave

 

At være på bondegårdsferie med alle dens glæder

Bor man på den hyggelige lille lodge, kan man komme med ud i marken for at høste, smage eller for at se, hvilke spændenden projekter, der ellers er i gang i den økologiske have.

El Karama er også selvforsynende med kød og mælk. Malkningen på farmen er kalvvenlig, og der er derfor både nok til kalven og til malkningen. Derudover har familien også får, høns og kaniner. Sidstnævnte er fantastiske for små børn med deres bløde pels og godmodige sind. Det er da også muligt for de små at få lov at lege og kæle med de nuttede pelsdyr. Eller måske komme med ud til hønsene for at hente æg til morgenmaden.

Bistaderne er en vigtig del af økosystemet, da bierne bestøver alle blomsterne og bidrager dermed til den frodige høst, der skal bruges i madlavningen på lodgen. For at beskytte bierne mod besøg af rovdyr som honninggrævlingen, er staderne hævet over jorden på pæle. I tråd med deres levevis om ikke at skade dyrene og deres levevilkår, høster de kun den honning som bierne kan undvære.

 

el-karama

 

Den kenyanske natur er ikke mindre vigtig

Det er ikke kun produktionsdyrene på gården, der har et godt liv i El Karama. Familien Grant og personalet på lodgen gør meget ud af at være så forsigtig med dyrene i reservatet som muligt. Deres primære formål er at beskytte Kenyas dyreliv og natur, og de har valgt at gøre dette uden støtte fra fonde udefra. Private reservater skal nemlig selv betale gildet, men på El Karama lodge mener de, at dette gøres bedst ved hjælp af egen kraft, og de løfter derfor denne opgave med indtægterne fra de turister, der er på lodgen. De kalder dem økoturisterne. Økoturisme lægger vægt på natur og miljø. Det vil sige, at økoturisterne har taget et bevidst valg om at passe mest muligt på klimaet og naturen, når de rejser. Når man bor på El Karama Lodge bidrager man direkte til at beskytte det kenyanske dyreliv.

En safarirejse til Karama Lodge er en spændende oplevelse for hele familien, da man selvfølgelig kan opleve alt det samme som ved en klassisk safari, men her får man også et farmbesøg med i købet. Man lærer en hel del om, hvordan en effektiv økologisk farm kan drives, og hvordan ægte kenyansk kultur ser ud. Eller med deres egne ord:

”To us, curiosity, a sense of adventure and self-sufficiency are the crucial ingredients for truly transformative encounters”

el-karama-udsigt

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m