En skide god rejse

Turistdiarré, rejsemave, feriemave eller rejsediarré, uanset hvilket navn du kender det under, kan det være en sørgelig omgang som kan ødelægge en hver ferie. 

 Hvad er det?

  • Pludselig opstået diarré, ofte med andre symptomer såsom mavesmerter, kvalme, opkastning, feber eller blod i afføringen
    • Som regel foresaget af bakterier, oftest colibakterier, men også Salmonella, Shigella, og Campylobacter
    • I sjældne tilfælde (< 10%) er det forsaget af virus og parasitter

Skal man til lande med malaria, er det godt at være opmærksom på at malariapillerne kan have en bivirkning der ligner rejsemave. Det er ikke altid at det kan undgås men at spise malariapillerne med et solidt måltid kan have en positiv effekt. Nogen har især fundet yogurt som en god ting at spise pillerne med.  

 

Hvordan sker det?

  • Bakterier på mad/drikke indtaget, som ikke er blevet behandlet på en måde så alle bakterier er slået ihjel, går ind og skaber uro i maven

Risikoen for rejsemave er mest udbredt på ferier til lande i Afrika, Asien samt Mellem- og Sydamerika (20-50%), mindre ved rejser til Sydeuropa, Østeuropa og Mellemøsten og lavest ved rejse i Vesteuropa, Nordamerika og Australien. Kort sagt jo mere primitive forhold under rejsen, jo større risiko. 

 

 Forbyggende tiltag

WHO har lavet et slogan "Cook it, boil it, peel it, - or leave it", altså "Steg det, kog det, skræl det - eller lad det ligge". 
Da baktierierne ofte er på råt kød, i salater og på frugt, eller i postevand, er det en rigtig god idé at sikre sig at alt man indtager enten er noget man selv skræller fx en banan eller at det er tilberedt til en temperatur hvor bakterierne er døde. Hertil kan tilføjes at drikke med isterninger bør undgås. Det bedste man kan drikke er vame drikke hvor vandet koges eller noget fra dåser og flasker man selv åbner. God håndhygiejne er et must!

Herudover kan en mulighed for at undgå det være at indtage mælkesyrebakterier blandet med B6 vitaminer fx en Lactocare Travel dagligt på rejsen (Husk altid at rådføre dig med din læge eller apoteket). 

 

Hvis uheldet er ude 

Rejsemave rammer oftere børn og ældre, modsat voksne. Det er dog i sjældne tilflælde så alvorligt at en tur på hospitalet er nødvendigt. Faktisk så er det kun ca. 5% af tilfældende som har behov for medicinsk hjælp. Det er derfor ofte et spørgsmål om at lade det gå sin gang. For ca. 20% varer symptomerne kun 1 dag eller kortere, 50% har symptomer i mindre end 2 dage. Kun 10% har rejsemave i mere end en uge. Det er dog stadig frusterende og ubehageligt og derfor ændrer 1 ud af 4 personer da også deres rejseplaner på grund af det. 

Det bedste man kan gøre er at holde sig godt hyderet. Dvs. meget at drikke og en salt/sukker blanding i et glas vand er også en god idé.

Der findes kvalmestillende/diarréstoppende midler på apoteket som kan bruges til at afkorte varigheden. Loperamid kan dog ikke anbefales i flere tilfælde så som gravide eller små børn samt hvis det er så slemt at man har feber eller blod i afføringen. 

Anitbiotika kan benyttes men her skal man lige forbi sin læge først. 

Koleravacciner har kun vist at have effekt ved 7% og anbefales derfor ikke. 

 

 

Kilder: Sundhed.dk og Netdoktor.dk

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m