Kenyas søer og flamingoer

I den fascinerende verden af Kenyas natur åbenbarer sig en særlig tid, hvor man kan opleve det magiske syn af flokke flamingoer, der samles i de tørre perioder. Denne tid strækker sig fra juni til tidligt marts.

 

Typer af flamingoer

Der er to typer flamingoer, der findes i Kenya. Den større flamingo, som navnet antyder, er større og højere i størrelse. Den mindre flamingo har imidlertid en dybere pink farve på sine fjer, mens dens næb er dybtrødt med en sort spids. Den større flamingos næb er lyserødt med en sort spids. Større flamingoer lever af organismer, der findes i mudderet, herunder krebsdyr, mens den mindre flamingo trives af flydende alger i de alkaliske søers vande. Begge typer deler det samme levested og lever i flokke på mellem ti individer til over ti tusinde. Ud over deres pink farve er flamingoer kendt for at stå på ét ben, og selvom der ikke er nogen endelig videnskabelig årsag, er der blevet foreslået, at denne adfærd hjælper med at bevare kropstemperaturen. Ligesom pingviner parres flamingoer for livet, og flertallet af dem yngler i Lake Natron, en fjern sodasø i Tanzania. Derefter migrerer de til Kenya for at spise af de alkaliske søer i Rift Valley.

 

Lake Nakuru

Lake Nakuru er en velkendt nationalpark i Kenya og har opnået berømmelse for sine imponerende flokke af pink flamingoer, der engang dækkede store dele af de lave farvande som en illusion. For flere årtier siden kunne man se op til to millioner mindre flamingoer (måske en tredjedel af verdens befolkning) samles her i det varme, alkaliske vand for at nyde det overflod af blå-grønne alger. Men på grund af stigende vandstande i de seneste år på grund af oversvømmelser, har saltindholdet været reduceret, og flamingoerne begyndte at søge mod andre soda-søer. Nogle af dem vendte tilbage i 2017, men i tusindvis snarere end millioner. Der er stadig en chance for, at flamingoerne kan vende tilbage, hvis forholdene er gunstige. Lake Nakuru er også hjemsted for en rig biodiversitet, der inkluderer mere end 400 forskellige fuglearter, hvilket gør det til et paradis for fuglekiggere og naturelskere.

Flamingoer i Lake Nakuru

 

Lake Elementaita

Lake Elementaita er en mindre kendt soda-sø i Kenya's Great Rift Valley og fungerer som en vigtig foeringsplads for den mindre flamingo. Dette naturskønne område huser også mange sjældne dyrearter og ligger blot en kort køretur væk fra Lake Nakuru. Størstedelen af søen er en del af Soysambu-bevarelsen, der giver beskyttelse til colobus-aber, truede Rothschild-giraffer og andre vilde dyr. Lake Elementaita byder også på muligheden for at observere andre mindre rovdyr og mere end 450 forskellige fuglearter, hvoraf de mest almindelige er store hvide pelikaner samt mindre og større flamingoer.

 Flamingo Lake Elemtaita

 

Lake Bogoria

Lake Bogoria har de seneste år været et populært sted at se imponerende flokke af flamingoer, der fouragerer. I juni 2019 blev der for eksempel talt over en million flamingoer her. Beliggende i den mere isolerede nordlige Rift Valley, væk fra de mere kendte soda-søer og travle byer, byder Bogoria på en malerisk udsigt med bjerge, boblende varme kilder og dampende gejsere. Ud over flamingoer er Lake Bogoria også hjemsted for andre dyrearter, som store kudu, men det er generelt et ideelt sted for at se et rigt og varieret dyreliv. Lake Bogoria kan være lidt vanskeligere at nå, da det indebærer en længere køretur på den samme vej ind og ud, og der er ingen indkvartering inde i reservatet. De fleste besøgende tilføjer det som en dagsudflugt fra Lake Baringo (ca. 45 minutter væk), Lake Nakuru (2-2,5 timers kørsel) eller Lake Naivasha (3 timers kørsel).

Flamingo Lake Bogoria

 

Uanset hvilken sø du vælger at besøge, byder Kenyas søer på enestående naturoplevelser og muligheder for at beundre den rigdom af dyreliv og fugleliv, der findes i denne smukke del af verden.

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m