Verdens Gorilla-dag!

Skrevet d. 22/09-2020

Den 24. september 2020 fejrer verden ”Verdens Gorilla-dag” med henblik på at skabe opmærksomhed omkring bevarelse af gorillaer.

Mountain Gorilla

gorilla

Der er 4 typer gorillaer; Cross River Gorillaer, Østlige lavlandsgorillaer, Vestlige lavlandsgorillaer og Bjerggorillaer, som kun findes i 3 lande Uganda, Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo. Gorillaerne lever inden for 2 specifikke geografiske regioner indeholdt i de 3 lande, Bwindi Impenetrable Forest National Park og Virunga Massif, en 450 km2 stor region, der omfatter Mgahinga National Park i Uganda, Volcanoes National Park i Rwanda og Virunga National Park i Den Demokratiske Republik Congo. Med kun lidt over 1.000 tilbage er bjerggorillaer klassificeret som truede ifølge IUCNs røde liste. Dette er dog gode nyheder, da de tidligere blev kategoriseret som kritisk truede, og antallet er steget støt, bl.a. illustreret ved, at 6 babygorillaer blev født over en 7-ugers periode i Uganda i sommeren 2020.

Bevidsthed er et meget vigtigt redskab til bevarelse, da det kaster lys over specifikke emner og begynder at få interesserede til at handle på en positiv måde. At fremhæve et problem kan f.eks. komme i mange former. Den 24. august 2020 dukkede en anden kæmpe gorilla op i New York City (King Kong var den første) og den har taget bopæl i Hudson Yards på Manhattans vestside. King Nyani (gorilla på swahili) er 2,5 m høj, 7 m lang og vejer næsten to tons, og den er kreeret af de ​​kendte kunstnere; Gillie og Marc Schattner, der har samarbejdet med Dian Fossey Gorilla Fund om dette projekt.

Kong Nyani i Hudson Yards

Efter at have været på en gorilla-trekking-safari til Uganda, hjemsted for over halvdelen af ​​den resterende bjerggorilla-befolkning, blev Gillie og Marc ramt af, hvor forskellige bjerggorillaer var i det virkelige liv sammenlignet med mange fremstillinger af gorillaer i film. De blide og omsorgsfulde følelser, som gorillaerne viste, var helt forskellige fra de skræmmende og aggressive skildringer, det har været almindeligt at vise på film. Statuen fungerer som en tankevækkende besked og mental stimulator for at finde ud af mere om bjerggorillaer og for at blive involveret i deres bevaringsindsats.

Deltag i live-stream og Facebook-chat vedrørende bevarelse af gorillaerne

Tættere på gorillaernes hjemland i Uganda vil Dr. Glady Kalema - Zikusooka være vært for en live Instagram- og Facebook-chat den 24. september 2020 for at fortælle om indsatsen til bevarelse af gorillaer samt besvare eventuelle spørgsmål fra offentligheden. Dette kan gøres ved at bruge spørgsmålsformularen efter Instagram- og Facebook-siderne; ”Conservation Through Public Health” og bruge #walkwithgorillas, når du sender dit spørgsmål. Dr Gladys blev for nylig tildelt Aldo Leopold Award en utrolig præstation, specielt også fordi hun er den første afrikanske modtager af denne pris.

Så uanset hvor du er i verden, læg en lille påmindelse i din kalender om at lære noget om gorillaer den 24. september 2020 og vær med til den fortsatte succes med bevarelse af gorillaer.

 

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m