Vin fra Sydafrika

Skrevet d. 21/12-2017

Reglens undtagelse: Western Cape

Rejser til Afrika forbindes ofte med safari, ”The Big Five” og storslået natur. Nuvel, det er da også det, som trækker langt de fleste besøgende til verdens næststørste kontinent. Sjældent forbindes Afrika med vinproduktion, da størstedelen af de afrikanske lande ikke egner sig til at producere vin i på grund af klimaet. Med enhver regel følger der altid en undtagelse, og i dette tilfælde er undtagelsen Sydafrika – nærmere betegnet provinsen Western Cape i det sydvestlige Sydafrika. Western Cape byder nemlig på et subtropisk klima med varme, tørre somre og kølige vintre, som er det rene paradis for vinproduktionen. Området er med til at placere Sydafrika på en 9. plads på listen over de største vinproducerende lande, og det er bestemt en destination, der er værd at udforske. Besøget kan naturligvis kombineres med en safarirejse, og kan foregå enten før eller efter en tur på den afrikanske savanne.

Værd at vide om sydafrikansk vinproduktion

Vin fra Sydafrika er for de fleste danskere ikke helt ukendt, og landet står da også for omkring 9 % af den vin, der importeres til Danmark. Som det er med så meget andet, smager vinen bare lige lidt bedre i de omgivelser, den produceres i, og du skal bestemt ikke være bange for at løbe tør – den samlede vinproduktion i landets 90 vindistrikter udgør nemlig omkring 900 millioner liter, hvoraf ca. halvdelen eksporteres ud af landet. Vinbranchen er dermed en stor del af Sydafrikas beskæftigelse og økonomi. Går du efter de absolut bedste dråber, skal du lede efter vin, der er klassificeret som ”Wine of Origin” herunder med angivelse af druesort, årgang og distrikt. Disse vine kommer fra en af de 250 vingårde, der producerer egen vin, hvorimod resten af produktionen foregår på store kooperativer. Hvis du skal smage på en ægte sydafrikansk specialitet, skal du gå efter vin lavet af den blå Pinotage-drue, der er en krydsning mellem druesorterne Pinot Noir og Cinsault. Den mørkerøde vin har en ganske karakteristisk smag, der er rig på tropiske frugter og med en undertone af banan. Det er en vin, der både har ubetingede fans, mens den hos andre ikke er den store favorit – hvilken lejr du tilhører, må komme an på en prøve.

Besøg vinlandets hjerte, Stellenbosch

Når du skal nyde fantastisk vin, hvorfor så ikke gøre det i de mest idylliske omgivelser? Stellenbosch er Sydafrikas næstældste by, og ligger ca. 50 km nordøst for Cape Town. Byen oser af charme, og særligt på Dorp Street kan du finde små, hyggelige fortovscaféer, der virkelig indbyder til at nyde et godt glas vin. I Stellenbosch-området ligger omkring 100 vingårde, hvor det også er muligt at aflægge et besøg og deltage i vinsmagninger. Når du besøger området, vil du helt sikkert også blive betaget af de smukke og velbevarede Cape Dutch gårde, som har flere hundrede år på bagen. Foruden fantastik vin og flot arkitektur byder Stellenbosch nemlig også på en historie, der går langt tilbage i tiden. Området var hjemsted for Sydafrikas første vinstokke, der var af Chenin Blanch-druen, og som blev plantet af franskmænd helt tilbage i 1600-tallet. I 1659 blev de første druer presset, og det blev dermed startskuddet på landets vinproduktion. Du kan besøge op til flere historiske huse og museer i byen for at blive endnu klogere på stedets spændende historie. Et besøg til Stellenbosch gør dig både rig på oplevelser inden for kultur, historie og ikke mindst fantastisk vin af høj kvalitet – det er bestemt et område, der varmt kan anbefales.

Se eksempler på rejser til Sydafrika, hvor du blandt andet finder et stort udbud af rejser, der inkluderer et møde med den sydafrikanske vinproduktion.

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m