Vaccinationer ved rejser til Sydafrika

Sydafrika kan byde på mange forskellige oplevelser, men om man rejser dertil for at opleve dyrelivet på en safarirejse eller tager en storbysferie til Cape Town anbefales det, at man bliver vaccineret for at undgå nogle af de alvorligste sygdomme i landet. Følgende vaccinationer anbefales, hvor anbefalinger især afhænger af rejselængde og –forhold:  

Ved rejser under 1 uge:

Minimumsanbefalinger er:

Difteri-Stivkrampe (tetanus) og hepatitis A.

Ved rejser på 1-4 uger:

Minimumsanbefalinger er:

Difteri-Stivkrampe (tetanus) og hepatitis A.

Følgende kan overvejes:    

Hepatitis B – anbefales rejsende, der vurderes til at have en særlig stor risiko for smitte f.eks. pga. ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person eller kontakt med kontaminerede blodprodukter under hospitalsindlæggelser.  

Tyfus – anbefales rejsende, som skal leve under dårlige hygiejniske forhold og/eller spise meget lokalt f.eks. fra gadekøkkener.

Ved rejser på 1-6 måneder:

Minimumsanbefalinger er:

Difteri-Stivkrampe (tetanus), hepatitis A og hepatitis B.

Følgende kan overvejes:    

Tyfus – anbefales rejsende, som skal leve under dårlige hygiejniske forhold og/eller spise meget lokalt f.eks. fra gadekøkkener.

Over 6 måneder:

Minimumsanbefalinger er:

Difteri-Stivkrampe (tetanus), hepatitis A, hepatitis B og tyfus.

Følgende kan overvejes:    

Rabies - især børn under 5 år eller hvis det vurderes, at man på sin rejse er i særlig stor risiko for at blive smittet bl.a. pga. hyppig kontakt med de lokale hunde.

Tuberkulose – er aktuelt for børn af indvandrer, som rejser tilbage til deres hjemland for at opholde sig sammen med lokal familie og/eller venner.

Malaria

Hele året rundt er der risiko for smitte med malaria i dele af Sydafrika, hvilket særlig gælder for provinserne KwaZulu-Natal,  Mpumalanga (inkl. Kruger Nationalpark) og Limpopo. Smitterisikoen er størst fra oktober til og med maj. Man skal være opmærksom på, at der i Sydafrika er risiko for at blive stukket af den farligste af de fire malariatyper Plasmodium Falciparum, som kræver, at man tager en forebyggende malariatabletbehandling. Derfor anbefales det, at man får gennemgået sin rute med en uddannet vaccinatør på apoteket for at undersøge, om man skal opholde sig i områder med Plasmodium Falciparum. Yderligere tilrådes det, at man anvender myggenet og –spray på sin rejse i Sydafrika for at mindske risikoen for myggestik og dermed smitte, hvilket særligt er vigtigt, når man tager på safariudflugter.

Krav til gul feber-vaccinationen

Myndighederne i Sydafrika kræver ifølge WHO dokumentation for gul feber vaccination senest 10 dage inden indrejse, hvis man ankommer fra et land med risiko for gul feber. Dette gælder også hvis man blot har opholdt sig i en lufthavns transitområde i mere end 12 timer, hvis der er risiko for gul feber i det land lufthavnen er i. Gul feber vaccinen giver livslang beskyttelse, og dette anerkender Sydafrika ifølge WHO.

Spar 10 % på vaccinationer

Det anbefales, at rejsende starter på sine vaccinationer senest en måned før afrejse, da nogle af vaccinerne skal gives over flere omgange. Det er nu muligt at bestille tid til vaccinationer på apoteker i hele landet, hvor du får professionel rådgivning og hjælp. Rejsende hos Safari Eksperten får 10 % rabat på vaccinerne.

Klik og spar 10 % på vaccinationer