Smukt land, et af de bedste steder i verden for at se Leopard

Kært barn har mange navne, og Sri Lanka er blevet opdaget af tilrejsende mange gange. Ceylon, Serendip har øen heddet tidligere. I 1972 skiftedes navnet til Sri Lanka hvor Lanka betyder ø, og Sri betyder hellig eller strålende.
Sri Lanka er en forholdsvis lille ø, beliggende i Det Indiske Ocean sydøst fra Indien med Colombo som hovedstad. Øen har et areal på 65.610 km2. Danmark er til sammenligning 42.925 km2. Turistmæssigt er Sri Lanka meget kendt for de smukke strande i syd og øst samt det hellige og smukke højland midt på øen. Set fra et safari synspunkt er Sri Lanka meget interessant. Safari Eksperten har besøgt landet, og har oplevet de mest fantastiske safarier. Der er meget stor sandsynlighed for at se leopard og sloth bear (på dansk læbebjørn). 

Lokale aktører med fokus på bæredygtig turisme

De forretningsdrivende indenfor turisme har som oftest et positivt fokus på den bæredygtige turisme. Mange turisme-aktører engagere sig I beskyttelse af nationalparkerne, og er bevidste om at have en god interaktion med det lokale samfund omkring dem. 

Store og mange nationalparker

Sri Lanka har 21 National Parker spredt over hele landet. Det er en prioritet for landet at beskytte og bibeholde dyrebestand og naturbevoksningen. De mest kendte nationalparker er nok Yale, Minneriya, Wilpattu og Horton Plains.

Klima og safarisæsoner

Sri Lankas placering tæt på Ækvator betyder en behagelig dagtemperatur hele året rundt på 27-30 grader, og det er fantastisk at skifte den kolde danske vinter ud med en rejse til Sri Lanka. Landet har 2 monsumer: den Sydvestlige Monsum, som finder sted i de danske sommermåneder, og Maha Monsum i nordøst, som finder sted i de danske vintermåneder.  I Wilpattu nationalparken mærkes monsumen ikke væsentlig. 

 

Højdepunkter i Sri Lanka

  • Safari i det nordlige Sri Lanka – et af de bedste steder at opleve Leopard
  • Opleve Sigiriya fra oldtiden 300 år før vor tidsregning - er på UNESCO's verdensarvsliste
  • Mulighed for at se elefantsammenkomst i Habarana 
  • Møde de venlige og imødekommende Srilankanere

Søgeresultater

Visum og indrejseregler til Sri Lanka 

Der er krav om turistvisum til Sri Lanka, og det er vigtigt, at du ansøger om og betaler for visum hjemmefra. Dit pas skal være gyldigt 6 måneder ud over hjemrejsedatoen. 

Vi anbefaler du søger ETA visum i god tid inden afrejse (f.eks 3 uger før). Du kan sagtens bestille dit visum i god tid, men du skal være opmærksom på at ETA er gyldig i 6 mdr. fra den dato du modtager dit "approval notice".

Visum skal ansøges og betales via http://www.eta.gov.lk/slvisa, og koster USD 50 pr. person. Turistvisum gælder 30 dage og tillader 2 indrejser. Du skal have navn og adresse på 1. overnatningssted, samt et pasfoto af dig selv skal uploades(du kan også tage et billede med mobiltelefon).

Du får en mail med en endelige bekræftelse på at du har fået visum, vær obs på at første mail du modtager, blot er en bekræftelse på modtagelsen, du skal derfor vente til du får den endelige ETA APPROVAL NOTICE. Skriv denne ud for en sikkerheds skyld.

Vi oplever imidlertid at eta visum blot bliver lagret på dit pasnummer,  og derfor er det ikke sikkert du behøver vise en udprintet kopi.

Safari Eksperten tilbyder at lave ansøgningen for jer. Prisen for dette er DKK 1000,- inklusiv gebyret til ETA. 

 

Vaccinationer 

Sri Lanka kan byde på mange forskellige oplevelser, men om man rejser dertil for at opleve dyrelivet på en safarirejse eller ophold i de større byer anbefales det, at man bliver vaccineret for at undgå nogle af de alvorligste sygdomme i landet.

Vi anbefaler at man altid i god tid inden afrejse tjekker Statens serum institut https://rejse.ssi.dk/rejsevaccinationslande/s/sri-lanka#!/1week

Minimumsanbefalinger ved rejser på varighed på 1-4 uger er:

  • Difteri-Stivkrampe (tetanus)
  • Hepatitis A
  • Ved rejser over 2 uger til det indiske subkontinent anbefales beskyttelse mod tyfus. Til beskyttelse kan anvendes vaccination i form af injektion eller kapsler. Hvornår skal man vaccineres? Vaccine til injektion gives senest 2-3 uger før afrejse. Vaccine som kapsler: Sidste kapsel bør gives senest 10 dage før afrejse.

Det er dit eget ansvar at tjekke op på vaccine anbefalinger og at gennemføre vaccinerne indenfor korrekt tid. Du skal være opmærksom på at nogle vacciner skal tager uger før afrejse, ligeledes kan der være ventetid i vaccinationsklinikkerne. 

Rejse & afbestillingsforsikring:

Vi kan anbefale, at der tegnes såvel en afbestillings- som rejseforsikring. En afbestillingsforsikring kostar 7% af rejsens pris. Har du tegnet en afbestillingsforsikring vil du få refunderet rejsens pris af Europæiske ERV Rejseforsikring, i tilfælde af en eventuel afbestilling.
Afbestillingsforsikring skal tegnes sammen med bestilling af rejsen eller senest ved første indbetaling.

Safari Eksperten har indgået et samarbejde med Europæiske ERV, og er glade for både at kunne tilbyde dig en ideel rejseforsikring til en fornuftig pris til dækning på din ferierejse samt en afbestillingsforsikring i tilfælde af, at du må aflyse rejsen på grund af sygdom.

Ønsker du at tegne en rejse-eller afbestillingsforsikring gennem Safari Eksperten, kan du kontakte din rejsekonsulent eller kontakte vores support på telefon 56 36 25 45 eller sende en mail til info@safarieksperten.dk

Alene Rejsende

Det er ikke kompliceret eller usikkert at rejse rundt alene på Sri Lanka, dog er her et par forholdsregler man bør tage: 

Efter mørkets frembrud: 
Når solen går ned bliver byerne meget stille, og det at gå ud alene efter mørkets frembrud som kvinde er ikke noget Srilankanerne selv gør så meget. Dog er Sri Lanka ved at udvikle sig som land, og især i de større byer, hvor der er mange restauranter og masser af mennesker omkring, er det normalt at gå alene ud som kvinde. Din guide/chauffør på de arrangerede ture vil anvise restauranter. 

Husk at stirre:
Srilankanerne har tendens til at stirre på andre mennesker, især ikke Srilankanere får et ekstra "blik". Ironisk nok stirrer de også på hinanden. Hvis du er kvinde kan du opleve at de srilankanske kvinder vil smile til dig, og måske komme hen og snakke. Mændene vil ikke kun stirre, men måske også bede om dit navn og telefonnummer. 

Påklædning 

Af respekt for religionen bedes alle både mænd og kvinder dække skuldre og ben til ved besøg i templer.    

Kamera og Kikkert

For at få det bedste ud af en safari, anbefaler vi at man medbringer kikkert og spejlreflekskamera med zoomlinse på 200-300 eller mere. Det kan være man spotter en leopard i et træ, som ligger og daser, men det er ikke muligt at se den uden kikkert på grund af afstanden, og heller ikke muligt at få et billede med kameraet i mobiltelefonen. Hvis du derimod finder kikkerten frem kan du nyde det flotte dyrs bevægelser. Det betyder meget for den totale oplevelse af din safari. Husk oplader til kamera og pudseklude til kikkert.

Mobiltelefon og elektronik 

Under safarien kan du sagtens tage billeder, og ikke mindst små videoer af dyrene og naturen med mobiltelefons kamera. Kombineret med et spejlreflekskamera med zoom, giver det rigtig gode betingelser, for at forevige det du ser.

For at du kan benytte elektronik under rejsen, skal du huske en adapter (rejsestik til strøm) da landet har andre stikkontakter end i Danmark. På Sri Lanka bruges nogle steder det britiske stik med 3 ben, så vi anbefaler en adapter (rejsestik) som også inkludere GB stik. Selvom der er er wi-fi på overnatningsstederne, er det en god ide at have en power bank med, så du aldrig løber tør for strøm.

Desuden er en lommelygte ganske praktisk at have med til om aftenen. Husk ekstra batterier.

Safari på Sri Lanka 

Under safarien kører man i jeeps. Vejene er grusveje og meget ujævne. Jeepen har tag og ingen ruder, og man kører nogle gange igennem smalle passager med tæt bevoksning, hvor store grene skraber mod taget. Derfor bliver jeepen hurtig skrammet og medtaget. Der køres derfor ikke ret stærkt i bilerne, men vær opmærksom på, at der ikke nødvendigvis er sikkerhedsseler til rådighed.   

Chaufførerne i Wilpattu er lokale, de ejer bilen og har safarikørslen som en del af deres levevej. Safari Eksperten samarbejder med leverandører, som fokuseret arbejder på at turisme skal være bæredygtig både overfor lokalsamfundet, vildtbestanden og naturen i og omkring nationalparken.

Under safarien er det ikke tilladt at stige ud af bilen på grund af de vilde dyr, hvis du skal på toilettet eller holde pause, og har brug for at komme ud af bilen, skal det aftales med chauffør og guide

Toiletbesøg under Safari

I de fleste nationalparker er der toiletter ved indgangen og også inde i parken. Toilettet kan dog godt være den version som hedder ”hul i jorden”. Det vil sige der ikke er en toiletkumme, men et hul i jorden med markeringer til, hvor man stiller fødderne. Så forretter man sin nødtørft og skyller efter, ofte er der en lille håndbruser ved siden af. Tag selv toiletpapir med, som smides i en spand til formålet.

Ja det er lidt grænseoverskridende første gang, men man vænner sig hurtigt til det. Nationalparkerne er under udvikling, og der arbejdes på at lave flere toiletter med toiletskyl i parkerne. Du kan også gå afsides i bushen, guiden og chaufføren vil guide dig.

Pakkeliste til Safari 

  • Hat
  • Solcreme, høj faktor
  • Tøj i afdæmpede farver
  • Toiletpapir, håndsprit
  • Myggebalsam
  • Solbriller
  • Ekstra varm trøje hvis vejret skifter
  • En taske som kan tåle at skramle rundt i jeep
  • Vand
  • Mobiltelefon, oplader
  • Powerbank
  • Kikkert, pudseklude
  • Spejlreflekskamera & ekstra batteri  

Klimaet på Sri Lanka 

Sri Lanka er i sandhed et meget smukt land, og som rejseland er det interessant blandt andet fordi naturen er så varieret. Sri Lanka er en Ø og ligger i det indiske ocean, derfor findes en lang kystlinje, som giver anledning til badeferie. Vær dog opmærksom på i hvilken periode du befinder dig. Vejret er bedst i det sydvestlige Sri Lanka i vores vintermåneder, og i det østlige Sri Lanka i vores sommermåneder.  

Fra april - september er vejret bedst i de nordlige og østlige dele af Sri Lanka, dette skyldes den Sydvestlige Monsun, som gør, at der er mere regn på vejr-tabellen mod syd/sydvest (herunder Colombo og Nationalparken Yale)

Fra oktober - januar kommer "Maha monsunen" som besøger den nordlige og østlige del, og bringer noget nedbør med sig. Dog er nedbørsmængden ikke så høj i Wilpattu området generelt, så man kan roligt planlægge en ferie hertil i vores vintermåneder.

Betalingsmidler 

De fleste større butikker og store restauranter tager gerne imod både rupees og USD, men på mange små steder som markeder og små lokale steder tager de kun lokal valuta. 

Man får meget for pengene på Sri Lanka. F.eks kan man få en cafe latte til 18 kr. på kaffebar, burger med tilbehør til ca. 30 kr.  

Drikkepenge

Det er selvfølgelig helt op til dig selv, om du har lyst til at give drikkepenge eller ej, men det kan være godt at vide, at det anes for god kotume, at man på Sri Lanka giver lidt som tak for god service.

En retningslinje er 10 USD pr. dag per person til guiden og chaufføren, 2 USD til rengøringspersonalet på hotellet og 1 USD til den, der hjælper med at bære bagagen på hotellet.

På mange hoteller, restauranter og cafeer/barer bliver der som regel lagt 10-15% oveni prisen i service charge. Hvis det står på din regning, behøver du ikke give ekstra drikkepenge, men det er selvfølgelig helt op til dig.

Diverse 

På en længere rejse kan en lille pose med vaskepulver være ganske nyttig, så du har mulighed for at vaske lidt tøj i hånden om nødvendigt. Tag gerne en god bog, et sjovt spil eller andet underholdning med, så du og dine medrejsende rigtigt kan hygge jer om aftenen.

Håndbagage

Nu har du pakket det, som du selv mener er uundværligt på en safarirejse, og selvfølgelig har du også krydstjekket med ovenstående pakkeliste. Vi anbefaler, at du i din håndbagage sørger for at have ting med til at kunne komme igennem de første dage på rejsen, i tilfælde af at din kuffert af forskellige årsager ikke når frem til tiden (uheld kan ske, og det er bedst bare at være på den sikre side). Nu mangler du så kun at tjekke reglerne for bagagevægt på flyrejsen. Hvis du opfylder dem, så har vi kun tilbage at ønske dig/jer en rigtig god rejse.

Dyrelivet i Sri Lanka 

 

Safari er måske ikke det første man tænker på, når Sri Lanka bliver nævnt, men landet har et væld af fascinerende dyreoplevelser. 

Højdepunkter 

  • Leopard - I nationalparkerne findes stor koncentration af leoparder. Sri Lanka anses for at være en af verdens bedste steder at se en leopard
  • Sloth Bear - (på dansk læbebjørn) - den sky læbebjørn lever godt i Sri Lanka, hvor habitatet er ideelt
  • Elefanter - I Sri Lanka lever de asiatiske elefanter, og man kan ikke undgå at møde dem, når man befinder sig i en af de nationalparkerne, hvor de lever
  • Fugleliv - Sri Lanka er et yndet rejsemål for fugleelskere. Øen har mange fuglearter, som kun findes i Sri Lanka
  • Blåhvalen - Farvandet ved Sri Lankas sydspids siges at være det bedste sted at se de 200 ton tunge blåhvaler

Sri Lanka er i sandhed et meget smukt land, og som rejseland er det interessant blandt andet fordi naturen er så varieret. Sri Lanka er en Ø og ligger i det indiske ocean, derfor findes en lang kystlinje, som giver anledning til badeferie. Vær dog opmærksom på i hvilken periode du befinder dig. Vejret er bedst i det sydvestlige Sri Lanka i vores vintermåneder, og i det østlige Sri Lanka i vores sommermåneder.  

Leoparden kan opleves i Wilpattu National Park. Parken ligger i det nord-vestlige hjørne af Sri Lanka og befinder sig i et vejr-bælte, der ikke er så afhængig af de  monsuner som driver hen over Sri Lanka. Wilpattu er omkring 131000 hektar og er Sri Lankas ældste og største nationalpark. Den genåbnede i 2010 efter at have været lukket i næsten tre årtier på grund af borgerkrigen. Kun 25 % af parkens areal er åben for besøgende, dette medfører at dyrene har ro til at leve deres liv. Man mener at Wilpattu har verdens største koncentrationer af leoparder, og i 2018 talte man over 500 leoparder i parken. 

Læbebjørnens føde består hovedsagelig af termitter. Læbebjørnen er specielt udviklet til netop denne slags føde, idet de øvre fortænder mangler, hvilket giver plads til at læberne kan forme en tragt. Denne tragt bruger læbebjørnen til at suge termitterne op med. Lyden af læbebjørnen i gang med at spise termitter, kan høres op til 185 meter væk. Øvrige fødevalg indbefatter frugt, planter, æg, insekter, honning og ådsler. Nær opdyrkede marker spiser den også sukkerrør og majs. Man kan se læbebjørnen i Wilpattu og Yale National Parker. 

I Sri Lanka lever den asiatiske elefant, den er mindre end den afrikanske elefant, og har betydeligt mindre ører, som de altid blafrer med for at sænke deres kropstemperatur. Det ville være meget usandsynligt ikke at møde en elefant, hvis man befinder sig i en af de nationalparker, som er habitat for de store dyr. De srilankanske hun-elefanter har ikke stødtænder og kun ca. 3 % af han-elefanterne har stødtænder. Disse kaldes ”Tuskers” (stødtand). Elefanterne lever side om side med srilankanerne, og mange overnatningssteder får besøg af elefanter fra tid til anden. Srilankanerne er ret stolte over deres elefanter, dog kan landmændene have deres udfordringer med at holde dem fra deres afgrøder.   

Sri Lanka Jungle Fowl er landets nationalfugl. Det er en ”junglehøne” og lever helt og aldeles som en vildtlevende hønsefugl. Den findes kun i Sri Lanka og er meget smuk. Den bærer farverne grøn, orange, rød og gul  - de samme farver som er i det srilankanske flag. Jungle Fowl og påfuglen ses overalt i Wilpattu,  og lyser op med deres smukke farver iblandt det rødlige sand og grønne buskads. 

Fuglelivet er spændende og mangfoldigt i Sri Lanka. Øen har 33 fuglearter som kun findes på denne Ø. Man kan se isfugle, spætter, skægfugle, solfugle, bulbuller, rovfugle blot for at nævne nogle. Desuden ser man også de overvintrende nordlige asiatiske arter, som ikke er nemme at opleve andre steder end her. 

Livet i havet har også meget at byde på. Langs Sri Lankas kyst kan du opleve delfiner, kaskelothvaler, finhvaler, spækhugger, hvalhaj og ikke mindst verdens største hval - blåhvalen!  Blåhvalen er det største nulevende dyr, og kan blive 33 meter lang og veje op mod 200 tons, som gør den til det tungeste dyr, der nogensinde har levet. Et af de bedste steder for at opleve blåhvalen er ved Mirissa i det Sydlige Sri Lanka, hvor hvalsafarier sejler ud fra kysten.

Hvem ved måske du er heldig at se verdens største pattedyr i havet  - Blåhvalen, og verdens største pattedyr på land  - Elefanten på en og samme dag!

HAR DU SPØRGSMÅL?

Tina Jeppesen

Telefon: 56 36 25 45

Tina Greve Jensen

Telefon: 56 36 25 45

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m