Det er muligt at besøge gorillagrupper med de gigantiske førerhanner, de såkaldte sølvrygge. De kan nå en størrelse på næsten to meter i højden og imponerende 220 kg. På gorilla-trekking i Rwandas og Ugandas vestlige højland er det den langpelsede bjerggorillaen, som besøges, mens den lidt mindre og mere korthårede lavlandsgorilla findes mod vest i Centralafrikas regnskove. De planteædende gorillaer har, trods deres størrelse, et roligere gemyt end chimpanser. For de fleste der har prøvet det, er det en stor følelsesmæssig oplevelse for livet, at have siddet midt i en familiegruppe af gorillaer og set ind i deres blide brune øjne. Selvom reglen er, at man ikke må gå tættere på gorillaerne end 7 meter, sker det alligevel ofte, idet gorillaerne åbenlyst ikke kender reglen, eller ved hvad en meter er!
Pioneren for arbejdet med bjerggorillaer var Dian Fossey, der bogstaveligt talt viede sit liv til dem i Rwandas Volcanoes National Park, hvor hun ligger begravet ved siden af den unge hangorilla, som hun knyttede nære bånd til. I den betagende, men barske ”Gorillaer i disen” er denne historie filmatiseret med Sigourney Weaver i hovedrollen. Dian Fossey´s til tider kontroversielle metoder har dog helt sikkert været medvirkende til, at der i dag findes næsten 900 af de sjældne bjerggorillaer mod omkring 600, da det var mest kritisk i 1980´erne.
Næsten 500 af disse bjerggorillaerne lever omkring vulkanerne på grænsen mellem Rwanda, Congo og Uganda, mens resten lever længere mod nord i Bwindi-skoven i Uganda. De lever i familiegrupper, der ledes af en voksen han, sølvryggen, og desuden kan have en eller flere unge hanner, sortrygge, samt op til 10-12 hunner og et antal unger. Gorillagruppen vandrer rundt i et større territorium i søgen efter frisk planteføde. De bygger en rede i vegetationen, hvor de tilbringer natten – vel at mærke en ny rede hver nat. Det er disse reder, der er vigtige vejvisere for, hvor gorillaflokken befinder sig, når de lokale eksperter skal spore flokken om morgenen før en gorilla-trekking.