« Tilbage

Vin fra Sydafrika

Afrika er generelt ikke kendt for god vinproduktion, men Sydafrika er en fin undtagelse herfor. Selvom der produceres vin i f.eks. Kenya og Tanzania er dette ikke noget at skrive hjem om, hverken hvad angår kvantitet eller kvalitet. Man skal helt til Nordafrikas Middelhavskyst, før man finder andre gode vinproducerende lande, f.eks. Tunesien, Algeriet og Marokko, og dette er bestemt ikke nogen tilfældighed.

Vin trives nemlig bedst i subtropisk klima med varme tørre somre og kølige vintre, og det er lige præcis hvad provinsen Western Cape i Sydafrika kan byde på. Den ligger på 30-35o sydlig bredde og dermed næsten spejlvendt omkring ækvator i forhold til Middelhavskysten. Sydafrika er i dag verdens 9. største vinproducerende land og står for ca. 9% af vin, der importeres til Danmark, hvilket næsten alt sammen er kommet til efter apartheids ophør.

Der er godt 1.000 km2 vinmarker i landet, hvilket kun er det 20. største i verden, men afkastet pr. hektar er stort – f.eks. det dobbelte af i Frankrig. Den samlede vinproduktion i landets 90 vindistrikter udgør ca. 900 mio. liter, hvoraf omkring halvdelen eksporteres, så branchen er absolut ikke uvæsentlig for Sydafrikas beskæftigelse og økonomi. Der findes omkring 5.000 vinbønder, men langt de fleste leverer druer til store kooperativer, der står for vinproduktionen. Kun omkring 250 vingårde (Estates) laver egne vine, hvorfra mange af de bedste kommer, som skal være klassificeret som ”Wine of Origin” med angivelse af druesort, årgang og distrikt. I de sidste 20 år er mængden af især kvalitetsvin steget markant. Der produceres stort set samme mængde af rødvin som af hvidvin i Sydafrika.

Den mest almindelige druesort er den grønne Chenin Blanc, der udgør omkring 20% af produktionen, mens Cabernet Sauvignon med omkring 12% er den mest almindelige blå drue, efterfulgt af Shiraz og Merlot. Der produceres også en del af den blå Pinotage drue, der er en specialitet for Sydafrika. Druen blev skabt i 1920-erne på Stellenbosch Universitetet som en krydsning mellem druesorterne Pinot Noir og Cinsault. Sydafrikas første vinstokke var af Chenin Blanch druen og blev plantet af franske nybyggere i området omkring Stellenbosch i 1600-tallet. Den 2. februar 1659 skulle de første druer være blevet presset og dermed startskuddet på landets vinproduktion. Den historisk set mest berømte vingård er ubetinget Groot Constantia Landgoed Estate for foden af Taffelbjergets sydøstside. Her har man bl.a. produceret den søde muskatvin, Grand Constance, siden 1685 – en vin, som mange af Europas hoffer importerede fra 1700-tallet, og som var blandt Napoleon Bonapartes favoritter.

HAR DU SPØRGSMÅL?

Kundeservice

Email: info@safarieksperten.dk

Telefon:56 36 25 45