Hvidhajen er tilbage i Sydafrika

Skrevet d. 5/4-2018

Glædelig nyhed fra under havets overflade

Siden februar 2017 har synet af hvidhajen (også kaldet ”den store hvide haj”) været meget sporadisk, og dens tilstedeværelse ud fra Sydafrikas kyststrækninger har været umulig at forudsige. Derfor har projekter om hvidhajens beskyttelse og turoperatører inden for haj- og hvalsafarien været ekstra håbefulde de seneste måneder, hvor hvidhajen atter har vist sig i området. Således fik flere fornøjelsen af at opleve hele to 4 meter lange hvidhajer i påskeweekenden – et ganske spektakulært og glædeligt gensyn! Atlanterhavskysten fra Cape Town rundt om Afrikas sydvestligste punkt samt fra det sydligste punkt til længere østpå er verdens bedste kyststrækninger til at observere hvaler fra land og tage på hajsafari på havet. Tidligere har den ikoniske hvidhaj i særdeleshed hørt mest hjemme her, og nyheden om den seneste tids observationer giver også stort håb for fremtiden.

”White Shark Projects”: skån miljøet og red hajerne

Mens hvidhajen i det meste af 2017 lod vente på sig, gik turister og andre entusiaster heldigvis ikke glip af at opleve det vilde dyreliv under havets overflade. Den lidt mindre kendte kobberhaj blev nemlig ofte spottet i hvidhajens fravær. Selvom kobberhajens op til 3 meters længde slet ikke kan måle sig med hvidhajens 7 meter, er den alligevel et ganske særligt syn. Det er dog ikke alle der er lige enige i, at mødet med hajer er den helt store fornøjelse. Blandt andet på grund af en del negativ medieomtale de seneste år, er hajen blevet en misforstået og endda direkte hadet art. Det har betydet, at 100 millioner hajer årligt bliver forfulgt, jagtet og dræbt af forskellige årsager, hvilket har medført en del stærkt truede arter. Heldigvis findes der også dem, der går ind for beskyttelse af naturen og derved er ”White Shark Projects” opstået. Projektet er dedikeret til at skåne miljøet, redde hvidhajerne og desuden gøre en social forskel som en del af projektets overordnede formål. Og hvorfor er det så vigtigt, at hvidhajen beskyttes? Svaret er ganske enkelt: hvidhajen er en uvurderlig brik i hele havets økosystem. I dag er hvidhajen en beskyttet art i Sydafrika, mens den knapt så kendte kobberhaj er blevet placeret på IUCN’s rødliste over truede arter – selvom flere mener, at den bestemt også bør høre under beskyttede arter.

Hajdykning og hvalsafari i Sydafrika

Vi er i hvert fald ikke i tvivl om, hvad vi mener om havets kæmper i Sydafrika. De er nemlig både en vigtig ressource for havets natur og byder på uforglemmelige oplevelser for vores mange eventyrlystne gæster. Nær Cape Town er der mange hvaler og delfiner hele året, men særligt mellem maj og oktober er det højsæson for hvalobservationer langs kyststrækningen. Her kan du opleve hvalsafari i absolut verdensklasse, og dyrene kommer ofte helt tæt på. Man finder bare ikke ligeså enestående udsigtsposter andre steder, så der er meget at se frem til. Du kan også få øjenkontakt med den fantastiske hvidhaj fra et nedsænket ”hajbur”, som udgør sikkerheden under mødet med den sjældne art. Her er Klainbaai stedet at tage hen, hvorfra de bedste hajsafarier starter. I både, der er særligt egnede til formålet, kan man iklæde sig våddragt og en svømmemaske og blive hejst ned i buret. Medbragt lokkemad tiltrækker den spektakulære hvidhaj, og du kan i fuld sikkerhed observere hajen på nærmeste hold. Hvis det ikke lige er noget for alle de medrejsende, er dette intet problem. Fra skibets dæk kan man nemlig sagtens spotte hajerne, der jævnligt stikker hovedet op over vandet med deres berygtede åbne gab. Det kan give nogle fantastiske billeder, så glem ikke kameraet!

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m